Har börjat spela basgitarr!

Fick världens inspiration efter att jag sträcklyssnat på rockband från 70-talet i fyra timmar inatt när jag inte kunde sova. Beställde hem en basgitarr med expressleverans från Dan Guitar och den kom fram redan idag! Blev väckt av att leveranskillen ringde på dörren. Tur att man är ledig från jobbet idag.

Har spelat nästan hela dagen och börjar redan lära mig en del riff. Känns väldigt kul! Kunde redan spela vanlig gitarr så basgitarr kräver bara en del modifiering. Om du själv är sugen på att köpa basgitarr kan du se mer här för att kolla igenom gitarrer från Dan Guitar. De har massor av olika typer av instrument, och du kommer garanterat att bli inspirerad att börja spela något själv.

Bästa låtarna för basgitarr

Mina favoritlåtar att spela på basgitarren är Bon Jovi – Livin’ on a Prayer, The Beatles – Come Together, och Deep Purple – Smoke on the Water. Även nyare låtar av Arctic Monkeys, Red Hot Chili Peppers, och Gorillaz är riktigt roliga att köra på elbas.

Vilka är era favoritlåtar?

Till dig som ska köpa elbas

För dig som själv är sugen på att skaffa elbas ska jag berätta mer om elbasen – fakta, hur den funkar, var du kan köpa elbas osv.

En elbas eller basgitarr är en elektrisk bas, ett elförstärkt stränginstrument vars signal återges genom en basförstärkare och högtalare. Instrumentet har liknande musikalisk funktion som kontrabas, syntbas och bastuba i en orkester.

Dessa olika instrument kallas ofta ”bas” (av italienskans basso, ’låg’) i musikerjargong då de spelar toner i basregistret till skillnad från varianter som ljuder med högre ton. Inom kategorin basgitarrer från Dan Guitar finns 4-strängad elbas, 5-strängad elbas, 6-strängad elbas, paketlösningar, samt barn-elbas.

Antal strängar spelar roll

Vad är då skillnaden mellan gitarrer med 4, 5, och 6 strängar? Den femte och sjätte strängen är antingen tjockare eller tunnare än de andra, helt enkelt för att kunna spela lägre eller högre toner. Det medför att instrumenten har olika register och kan spela låtar med mer eller mindre varierande toner.

Den fyrsträngade basgitarren är vanligtvis stämd i samma tonhöjd som kontrabasen, vilket motsvara en oktav lägre än de fyra lägsta tonerna på en gitarr (E, A, D, och G). Basgitarren spelas vanligtvis med fingrarna, eller med ett plektrum. Den elektriska basgitarren behöver kopplas ihop med en förstärkare för att ha ett tillräckligt högt ljud för att höras bland andra instrument.

Sedan 1960-talet har basgitarren i största grad ersatt kontrabasen i populärmusik som basintstrumentet i rytmsektionen. Medan olika typer av baslinjer varierar mellan musikgenrer, brukar bassiten vanligtvis ha samma roll – att stötta till rytmen, samt att bidra till den musikaliska tonen. Basgitarren är en viktig del av många musikgenrer och vid unika tillfällen är basen ett soloinstrument.

Akustiska basgitarrer

Intressant kuriosa är att det även finns akustiska basgitarrer. Dan Guitar tillhandahåller det klassiska stränginstrumentet kontrabas, samt akustisk bas. Kontrabas ser ut som ett instrument som spelas i klassisk symfoniorkester, varvid akustisk basgitarr har en vacker klang i samspel med klassisk gitarr.

Har själv inte testat akustisk basgitarr, men gissar på att det är som att spela vanlig gitarr, fast med mörkare toner. Kommer givetvis hålla er uppdaterade om jag blir sugen på att skaffa elbas någon gång framöver.