svartmögel

Har jag svartmögel i badrummet?

Jag upptäckte nyligen att jag har någon form av mögel hemma i badrummet och i hallen utanför. Vet inte när det har uppkommit men jag kan se att det är liksom mörka ringar i hörnorna och nu när jag tänker efter luktar det också lite konstigt och unket. Jag tänker att det inte kan vara hälsosamt att andas in. Vad jag vet bildas mögel i fuktiga miljöer men mycket mer än det vet jag inte. Givetvis är badrummet en fuktig miljö och det kan man ju inte ändra på men kanske har det att göra med att det är dålig ventilation hemma. Det kanske också kan bero på vatten- och fuktskador som vi inte har upptäckt. Vi bor i ett äldre hus med gammal isolering så det kanske inte är så konstigt att vi har fått detta problem. Frågan är nu bara hur hårt angripna vi är och hur stort arbete det är som ligger bakom.

 

Symptom på att jag har svartmögel hemma

Då jag i förvägen inte vet hur farligt svartmögel är, har jag har varit inne på en sida och läst på lite om vilka symptom som kan uppstå när man har svartmögel. Kanske är det dock bäst att göra ett mögeltest för att ta reda på precis vilken typ av mögel jag faktiskt har. Jag känner bara till svartmögel så därför har jag här gjort en lista med symptom man kan få i hemmet men också rent hälsomässigt, om man har denna typen av mögel. Om du har dessa symptomen finns det stor chans att du har svartmögel:

  • Du kan känna en unken lukt.
  • Dina kläder börjar lukta av mögel eller annan dålig lukt.
  • Man kan få huvudvärk och känna sig trött.
  • Du ser mörka områden i tak och på väggar eller golv.
  • Luftfuktigheten är generellt hög och ventilationen dålig.
  • Har man haft mögel i hemmet i lång tid kan man få andningssvårigheter.

 

Hur man blir av med svartmögel på träväggar

Vårt hus består mesta dels av träväggar. Är osäker på om det gör någon skillnad på vilken typ av material man har hemma men jag tänker att fukt trivs bra i trä och att det kan vara svårt att bli av med. Speciellt om träet har fuktskador. Jag antar att det bästa man kan göra är att först göra ett mögeltest och utifrån resultatet ta reda på hur man lättast blir av med det. I värsta fall ska hela inre fasaden bytas ut men jag hoppas att jag har upptäckt det i ett tidigt stadie. Än så länge kan jag inte märka någon skillnad på min hälsa och det är endast två mindre områden här hemma som jag har upptäckt. Jag har försökt att torka bort dem mörka fläckarna men kan se att träet har blivit missfärgat. Jag har hittat en hemsida där man kan beställa ett mögeltest så det blir mitt nästa steg. Jag beställer ett test till badrummet och ett test till hallen då väggarna består av två olika material. Förhoppningsvis kan dem hjälpa mig att lösa problemet snabbt och lätt.